اعتراض به اقدامی ننگین که منجر به تبعید امام(ره) به ترکیه شد

یکی از وقایعی که منجر به ثبت شدن نام 13 آبان 1357 در تاریخ انقلاب اسلامی شد، تبعید امام خمینی(ره) به ترکیه بود که در این گزارش شرح آن را می‌خوانید.

به گزارش خبرنگار احزاب و تشکل‌های گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، روز 13 آبان که در تقویم به عنوان روز مبارزه با استکبار جهانی نام‌گذاری شده، یادآور سه واقعه مهم در تاریخ معاصر ایران یعنی تبعید امام خمینی(ره) به ترکیه در 13 آبان 1343، شهادت و زخمی شدن تعدادی از دانش‌آموزان در 13 آبان 1357 و تسخیر لانه جاسوسی در 13 آبان 1358 است.

در ادامه شرح یکی از وقایعی که منجر به ثبت شدن نام 13 آبان 1357 در تاریخ انقلاب اسلامی شد، را می‌خوانید.

کاپیتولاسیون حقی بود که به اتباع آمریکایی در ایران داده می‌شد و آنها را از شمول قوانین کشور مصون ومستثنی می‌کرد؛ در واقع در صورت ارتکاب جرم آنها در خاک کشورمان، ما حق محاکمه آنها را نداشتیم. کاپیتولاسیون ریشه در استعمارگری آمریکایی ها داشت چرا که این قانون را به کشورهای ضعیف تحت‌ سلطه تحمیل می‌کردند.

اعتراضی به اقدامی ننگین که منجر به تبعید امام به ترکیه شد/روایت تبعید امام به ترکیه و تصویب قانونی ننگین

کابینه اسدالله علم در سیزدهم مهر سال 1342، به دستور شاه، پیشنهاد آمریکا مبنی‌بر اعطای مصونیت قضایی به اتباع آمریکایی را به صورت یک لایحه قانونی در هیئت دولت تصویب کرد. زمانی که این خبر به حضرت امام خمینی(ره) رسید،  ایشان را به اعتراض واداشت؛ به طوری که در 4 آبان 1343 ایشان طی نطقی تاریخی به رسوایی این اقدام ننگین پرداختند.

فرازهایی از سخنرانی ایشان چنین بود: « ... دولت با کمال وقاحت از این امر ننگین طرفداری کرد، ملت ایران را از سگ‌های آمریکایی پست‌تر کردند. اگر چنانچه کسی یک سگ آمریکایی را زیر بگیرد، بازخواست از او می‌کنند؛‌ اگر شاه ایران یک سگ آمریکایی را زیر بگیرد بازخواست می‌کنند و اگر چنانچه یک آشپز آمریکایی شاه ایران را زیر بگیرد، مرجع ایران را زیر بگیرد، بزرگترین مقام ایران را زیر بگیرد، هیچ کس حق تعرض ندارد...».

اعتراضی به اقدامی ننگین که منجر به تبعید امام به ترکیه شد/روایت تبعید امام به ترکیه و تصویب قانونی ننگین

رژیم که در طول دو سالی که امام قیام را آغاز کرده بودند، نتوانسته بود با هیچ شیوه‌ای، ایشان را آرام کنند، تنها یک راه پیش پای خود می‌دید و آن تبعید امام بود و این شد که سحرگاه 13 آبان 1343 کماندوهای مسلح اعزامی از تهران، منزل امام خمینی(ره) در قم را محاصره کردند. شگفت آنکه وقتِ بازداشت، همانند سال قبل مصادف با نیایش شبانه امام خمینی بود. حضرت امام بازداشت و به همراه نیروهای امنیتی مستقیماً به فرودگاه مهرآباد تهران اعزام و با یک فروند هواپیمای نظامی که از قبل آماده شده بود، تحت الحفظ مأموین امنیتی و نظامی به آنکارا پرواز کرد.

عصر آن روز ساواک خبر تبعید امام(ره) را به اتهام اقدام علیه امنیت کشور در روزنامه ها منتشر کرد. علی رغم فضای خفقان، موجی از اعتراض ها به صورت تظاهرات در بازار تهران، تعطیلی طولانی مدت دروس حوزه ها و ارسال تومارها و نامه ها به سازمان های بین المللی و مراجع تقلید جلوه گر شد.

آیت الله حاج آقا مصطفی خمینی نیز در روز تبعید امام بازداشت و زندانی شد و پس از چندی در 13 دی ماه 1343 به ترکیه نزد پدر تبعید شد. دوران تبعید امام در ترکیه بسیار سخت و طاقت فرسا بود. حضرت امام(ره) حتی از پوشیدن لباس روحانیت در آنجا ممنوع شده بودند. اما هیچ یک از فشارهای روانی و جسمی نتوانست آن حضرت را وادار به سازش کند.

اعتراضی به اقدامی ننگین که منجر به تبعید امام به ترکیه شد/روایت تبعید امام به ترکیه و تصویب قانونی ننگین

امام خمينی(ره) به هنگام تبعيد در كشور تركيه؛ تحت كنترل ماموران سرويس اطلاعات آن كشور

محل اقامت اولیه امام، هتل بولوار پالاس آنکارا (اتاق 514 ـ طبقه 4) بود. فردای آن روز برای مخفی نگاه داشتن محل اقامت، امام را به محلی واقع در خیابان آتاتورک منتقل کردند. چند روز بعد (21 آبان 1343) برای منزوی تر ساختن ایشان و قطع هرگونه ارتباطی، محل تبعید را به شهر بورسا واقع در 460 کیلومتری غرب آنکارا انتقال دادند.

در این مدت امکان هرگونه اقدام سیاسی از امام خمینی(ره) سلب شده و ایشان تحت مراقبت مستقیم مأموین اعزامی ایران و نیروهای امنیتی دولت ترکیه قرار داشتند. اقامت امام در ترکیه یازده ماه به درازا کشید. در این مدت رژیم شاه با شدت عمل بی سابقه ای بقایای مقاومت را در ایران در هم شکست و در غیاب امام خمینی(ره) به سرعت دست به اصلاحات امریکا پسند زد.

اعتراضی به اقدامی ننگین که منجر به تبعید امام به ترکیه شد/روایت تبعید امام به ترکیه و تصویب قانونی ننگین

رژیم در چند مورد بر اثر فشار مردم و علما ناگزیر شد با اعزام نمایندگانی از سوی آنان برای کسب خبر از حال امام راحل و اطمینان از سلامت وی موافقت کند. در این مدت امام خمینی(ره) طی چند نامه به منسوبین خویش و علمای حوزه به صورت رمز و اشاره و در قالب دعا، استواری خود در مبارزه را یادآور شده و همچنین خواستار ارسال کتابهای دعا و کتب فقهی شدند.

اقامت اجباری در ترکیه فرصتی مغتنم برای امام بود تا تدوین  کتاب تحریرالوسیله - جلد اول را آغاز کند. در این کتاب که حاوی فتاوای فقهی امام خمینی(ره) است، برای نخستین بار در آن روزها، احکام مربوط به جهاد و دفاع و امر به معروف و نهی از منکر و مسائل روز به عنوان تکالیف شرعیِ فراموش شده، مطرح شدند.
 



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






برچسب‌ها: پاتوق رضا

تاريخ : جمعه 12 آبان 1396 | 20:13 | نویسنده : رضا |

.: Weblog Themes By SlideTheme :.


  • وب ایران تو شاپ
  • وب مجله اینترنتی آری
  • وب نیدیا
  • وب جعبه دانلود